hero-1.jpg

Laureaten

Laureaat 2023

CHANTAL TOMBU - EXPOSITIEDIRECTEUR

Chantal Tombu, directeur en curator van de Espace Texaf Bilembo, gevestigd in Kinshasa, is afgestudeerd als licentiate in kunstgeschiedenis en archeologie aan de Katholieke Universiteit van Louvain-la-Neuve. Ze was stagebegeleider voor deze universiteit, gaf les op middelbare scholen in de Democratische Republiek Congo (hierna “DRC”), werkte mee aan het schrijven van verschillende boeken waarin de verschillende regio's van de DRC werden belicht en creëerde didactische publicaties met culturele en ecologische thema's die in het Lingala, Swahili en Kikongo zijn vertaald. Deze publicaties zijn gebaseerd op hedendaagse verhalen en op boodschappen van verschillende culturele objecten, zoals maskers. Ze worden geïllustreerd met tekeningen gemaakt door JC Lofenia.

Ze deed haar ervaring als docent en curator op in het Museum voor Schone Kunsten in Brussel, in het AfricaMuseum in Tervuren, vervolgens als adjunct-directeur van de Galerie J. Bastien Art in Brussel en voor " Dialogues " in Lubumbashi.

De promotie van beeldende kunst en het Congolese culturele erfgoed vormen de kern van haar onderzoek en publicaties. Drieëntwintig jaar lang heeft ze deelgenomen aan de promotie van kunstenaars in de DRC, door workshops en tentoonstellingen te organiseren in Lubumbashi en Kinshasa en door catalogi te schrijven. Gepassioneerd door kunst, creëerde ze in 2018 een verzameling publicaties gewijd aan de studie van hedendaagse kunst in de DRC. Vandaag geven de vier delen uitgegeven door Editions Weyrich je toegang tot het universum van verschillende Congolese ontwerpers.