hero-1.jpg

Laureaten

LAUREAAT 2017

PROFESSOR HILDE DE REUSE - DIRECTEUR VAN HET DEPARTEMENT MICROBIOLOGIE AAN HET INSTITUuT PASTEUR TE PARIJS, FRANKRIJK

Hilde DE REUSE is geboren in Leuven in 1959. Haar familie verhuisde naar Frankrijk waar Hilde haar universitaire studies aan de Universiteit Pierre et Marie Curie in Parijs heeft voortgezet. In 1984 behaalde ze een doctoraat in biologie, waarna ze snel werd geïntegreerd als onderzoeker aan het prestigieus Institut Pasteur van Parijs, waar zij haar opmerkelijke carrière heeft uitgebouwd. Haar onderzoek op het gebied van microbiologie heeft haar toegelaten om in de loop der jaren een grote naambekendheid te verwerven in Frankrijk en internationaal. Sinds 2008 leidt zij een onderzoeksgroep aan het Institut Pasteur. In 2014 werd zij directeur van het departement van Microbiologie (140 leden) waar ze mede bijdraagt tot de ontwikkeling, het dynamisme en de uitstraling. De grondigheid en originaliteit van haar werk op de Helicobacter pylori bacterie stelde haar in staat een grote erkenning van haar collega’s te verwerven.

Helicobacter pylori koloniseert chronisch de maag van de helft van de wereldbevolking en is de oorzaak van maagzweer en maagkanker dat wereldwijd jaarlijks bijna een miljoen mensen doden. Haar onderzoek heeft als doel de eigenschappen te begrijpen die Helicobacter pylori toelaten de maag te koloniseren en er daardoor letsels en kanker te veroorzaken.

Zij is gepassioneerd om met een team innovatieve onderzoeksprojecten te ontwikkelen en haar kennis en streven naar het onderzoek door te geven. Hilde maakt er een punt van om geen “wetenschapper in een ivoortoren” te zijn. Ze neemt deel aan korte films en lezingen voor het “grote publiek” die altijd leiden tot gepassioneerde en spannende debatten. Haar onderzoek is zowel fundamenteel als translationeel (met medische toepassingen), in het bijzonder om de weerstand van bacteriën tegen antibiotica te bestrijden en maagkanker te voorkomen.