hero-1.jpg

Laureaten

LAUREAAT 2015

DHR. BERNARD KERVYN

Bernard Kervyn werd geboren op 8 januari 1952. In 1976 behaalde hij zijn masterdiploma in administratie en management (MBA) aan de Université Catholique van Louvain-la-Neuve. Vanuit zijn grote verontwaardiging door onrecht en wereldwijde armoede, vertrekt Bernard in 1977 naar Bangladesh. Gedurende 9 jaar zal hij er de programma’s coördineren van “Frère des hommes”, een internationale hulporganisatie die sterk inzet op solidariteit. In 1985 keert hij terug naar Europa, waar hij de leiding op zich neemt van de communicatieploeg van deze NGO in Frankrijk en in België. Tegelijkertijd mobiliseert hij solidariteitsbewegingen ten voordele van slachtoffers van het Apartheidsregime waaronder “Libérez les enfants”, een organisatie die ijvert voor de rechten van kinderen die door het vroegere regime in de gevangenis belandden.

In 1988 versterkt Bernard Kervyn als verantwoordelijke voor Europa de marketingploeg van General Electric Medical Systems. Maar zijn engagement voor de allerarmsten laat hem niet los. Begin 1993 trekt hij naar Vietnam. Daar raakt hij gefascineerd door de kracht, de moed, de wil en vooral de veerkracht van de plaatselijke bevolking om ondanks financiële tegenslagen het hoofd boven water te blijven houden.

In 1994 start Bernard, nadat hij Mekong Plus mee oprichtte, met het uitgebreide programma: “de Bank voor de Armen”. Hiermee wil hij banken overtuigen hun voorwaarden zo aan te passen dat de plaatselijke bevolking aan redelijke rentevoeten kan lenen. Empowerment en participatie van de lokale bevolking vormen de rode draad doorheen Bernards activiteiten. Zo neemt hij deel aan de oprichting en omwikkeling van twee Vietnamese ngo’s die actief zijn in meer dan een 600-tal dorpen. Hij ontwikkelt een programma van microkrediet voor de “armsten der armsten”’ die moeten rondkomen met minder dan een halve dollar per dag. Dit programma heeft reeds 12.000 gezinnen geholpen en blijft groeien. In Mekong Plus ontwikkelt hij twee belangrijke principes, enerzijds de sterke lokale participatie en anderzijds de integrale ontwikkeling. Elk jaar nemen 100.000 dorpelingen deel aan de solidariteitstocht. Zij dragen bij aan een fonds voorschoolbeurzen. Bernard heeft steeds een luisterend oor voor de dorpelingen. Op basis van hun suggesties en noden werkt hij bijkomende initiatieven en thema’s verder uit: gezondheid op school, screening voor gehandicapten, aanleg van kleine punten en wegen in de Mekong-delta, sociale ondernemingen, ….Voor Bernard zijn doeltreffendheid en een goede administratie in solidariteitsorganisaties essentieel. Uitmuntendheid moet daarbij telkens de norm en het streefdoel zijn.

Bernard spreekt vloeiend Vietnamees en concentreert zich daarnaast ook op de studie van de Khmer wat hem toelaat zijn doelstellingen in het naburige Cambodja uit te breiden. Bernard haalt de meeste voldoening uit het feit dat nu al meer dan 300 medewerkers voltijds werken voor programma’ s die Mekong Plus aanbiedt.

Diverse agentschappen waaronder Danida, CIDA, Oxfam e.a. doen geregeld een beroep op Bernard Kervyn als expert. Eén van zijn ecologische projecten dat focust op recyclage van afval en compost, werd onlangs door de Wereldbank bekroond. De laureaat is ook de auteur van het boekje: “Une Passion: 20 ans avec les paysans viemamiens”. Sinds 1993 verblijft Bernard Kervyn in Vietnam en Cambodja. Hij zet zich er voltijds in voor Mekong Plus.