hero-1.jpg

Laureaten

LAUREAAT 2013

MEVR. AN VAN CAMP

Geboren te Antwerpen op 30 augustus 1979. In 2001 behaalde zij het diploma van Master in de Geschiedenis van de Oudheid aan de Katholieke Universiteit Leuven en aan de Universität van Trier in Duitsland. Zij studeerde er telkens met grote onderscheiding af. Vervolgens behaalde zij in 2005 enerzijds een Master in Kunst en Archeologie aan de Katholieke Universiteit Leuven en de Université Charles de Gaulle Lille III in Frankrijk, (met onderscheiding), alsook een Master in Museumstudies aan de University College London in het Verenigd Koninkrijk.
In 2010 werd de jonge An Van Camp als curator aangesteld van wellicht de grootste en belangrijkste collectie Vlaamse en Nederlandse tekeningen en prenten ter wereld in het British Museum in Londen.


In dit prille stadium van haar carrière geniet An Van Camp internationale erkenning als één van de belangrijkste specialisten in haar vakgebied.
Tegelijk onderscheidt zij zich als invloedrijke en uitzonderlijk productieve conservator. Aan het hoofd van één van de meest vooraanstaande grafische collecties – met rijke archieven van onder meer Rubens, Van Dyck, de Vlaamse Primitieven,….- draagt zij rechtstreeks bij tot de mondiale uitstraling van de artistieke erfenis van de Zuid-Nederlandse school.
Haar verantwoordelijkheid voor deze collectie maakt zij over de hele lijn waar. Met kennis van zaken realiseert zij aankopen die de collectie verrijken. Zij catalogeerde 15.000 prenten en tekeningen die via de online database van het British Museum permanent beschikbaar zijn. An Van Camp realiseerde waardevolle publicaties en tentoonstellingen, meestal m.b.t. de collectie van het British Museum. In 2015 zal An Van Camp co-curator zijn van een reizende tentoonstelling over onuitgegeven zilverstifttekeningen in samenwerking met de National Gallery of Art in Washington.


Behalve Nederlands spreekt An Van Camp ook nog vlot Frans, Duits en Engels, en heeft ze ook kennis van het Arabisch, het Latijn en het Oudgrieks.