hero-1.jpg

Laureaten

LAUREAAT 2011

MVR. CATHERINE GEENS

Geboren in Tshikapa (Congo) op 15 mei 1953. Zij studeerde bedrijfseconomie te Brussel. Deze studie vulde ze later nog aan met een masteropleiding “Bedrijfsadministratie voor stichtingen en ngo’s” te Madrid. In 1977 vestigde ze zich in Spanje waar ze diverse managementfuncties bekleedde bij Spaanse bedrijven. In 1992 werd haar de functie van directeur bij de “Fundación Carlos de Amberes” aangeboden. Deze Madrileense caritatieve stichting, in 1594 opgericht door de Vlaming Karel van Antwerpen, onderging in die periode een koerswijziging en begon als culturele instelling aan een tweede leven.


Met beperkte financiële middelen gaf Catherine Geens de stichting een nieuwe vorm. Tevens lukte ze erin om de stichting als culturele instelling met Europese allures op de kaart te zetten. Catherine Geens gelooft sterk in een hechte Europese samenwerking en integratie. Haar geloof in de Europese gedachte vertaalde zich in de organisatie van vele activiteiten rond de Europese éénwording. Hierdoor gaf ze de Europese gedachte in Spanje een flinke impuls. Als organisator mocht ze op deze activiteiten talloze buitenlandse deelnemers verwelkomen.
Op dit ogenblik concentreert de stichting haar activiteiten op projecten rond culturele uitwisseling. Die uitwisseling vindt plaats tussen Spanje en de landen die in de tweede helft van de 16de eeuw deel uitmaakten van de zogenaamde “17 provinciën”. Een gebied dat vandaag overeenkomt met (delen) van Noord-Frankrijk en zowat de hele Benelux.