hero-1.jpg

Laureaten

LAUREAAT 2004

PROF. DR. J.F. VANDENBERGHE - KWARTAIRGEOLOGIE

Geboren te Brugge op 5 maart 1946. Hoogleraar in de Kwartairgeologie. Verblijft in Nederland sedert 1976, doceert aan de Vrije Universiteit Amsterdam en was “Hoofd van de afdeling Kwartairgeologie en Geomorfologie” sedert de oprichting in 1999 tot 2010. Initiator van de nieuwe en succesvolle opleiding ‘Aarde en Economie’. Lid van het Dagelijks Bestuur van de Faculteit Aard- en Levenswetenschappen (2004-2009) en vice-decaan (2007-2009).


Zijn wetenschappelijke bijdrage, gericht op het interpreteren van klimaatveranderingen in het verleden specifiek in relatie tot, voornamelijk periglaciale, riviersystemen en windactiviteit, is internationaal toonaangevend. Wij vinden deze in een groot aantal (meer dan 225) wetenschappelijke publicaties in internationale tijdschriften terug en de promotie van 30 doctoraten. De laureaat zetelde in een aantal belangrijke internationale commissies van IGU (International Geographical Union) en INQUA (International Union for Quaternary Research). Lid en hoofd van het Dagelijks Bestuur van de FLAG (Fluvial Archives Group) in de periode 1996-2012.


Sinds 2004 lid van de ‘Deutsche Nationale Akademie der Wissenschaften (Leopoldina)’. In 2009 benoemd tot visiting professor aan de Universiteiten van Novi Sad (Servië) en Nanjing (China). Sedert 2011 met emeritaat aan de Vrije Universiteit Amsterdam, maar nog steeds volop actief in het onderzoek dat zich onder meer voortzet in China en Servië (reconstructie van permafrost, loess- afzetting en rivierevolutie).