hero-1.jpg

Laureaten

LAUREAAT 2002

DHR. PIERRE DE MEYTS - GENEESKUNDE

Geboren in Verviers op 17 november 1944. Hij studeerde geneeskunde aan de Universiteit van Luik, waar hij afstudeerde in 1969. Na drie jaar van specialisatie in Interne Geneeskunde, vervoegde hij in 1973 de groep van Jesse Roth aan de NIH in Bethesda, Maryland, Verenigde Staten, waar hij werkte aan de insuline receptor. In 1975 won hij de Solomon A. Berson Research and Development Award van de American Diabetes Association.


In 1976 trad hij toe tot het Internationaal Instituut voor Cellulaire en Moleculaire Pathologie in Brussel, opgericht door Nobelprijswinnaar Christian de Duve. Pierre De Meyts won de Belgische Alumni Prize in 1978 en deelde de prijs Diaz Cristobal met zijn voormalige mentor, Jesse Roth op de IDF-congres in Wenen in 1979. In 1981 won hij de Oskar Minkowski Prijs van de Europese Vereniging voor de Studie van Diabetes.
In 1986 werd hij directeur van de afdeling Diabetes, Endocrinologie en Metabolisme en Associate Director van de afdeling Moleculaire Genetica in het City of Hope National Medical Center en Beckman Research Institute in Duarte, Californië. Hij werd eveneens benoemd tot Clinical Professor of Medicine aan de Universiteit van Zuid-Californië.
In 1995 behaalde hij de “Agrégé de l’Enseignement Supérieur” (Ph.D) aan de Katholieke Universiteit van Leuven, waar hij nu emeritus hoogleraar is bij het Derpartement Scheikunde. In 1995 won hij de Joseph Maisin vijfjaarlijkse prijs van het Belgische Nationaal Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek van de biomedische wetenschappen.
In 1990 verhuisde De Meyts naar Denemarken om er Director of Research van het Hagedorn Research Institute in Gentofte te worden, positie die hij bekleedde tot mei 2000. Hij was toen wetenschappelijk directeur van het Receptor Systems Biology Laboratory in het Hagedorn Research Institute tot aan het einde van 2010. Hij was eveneens Corporate Vice President bij Novo Nordisk A / S


Van 2000 tot 2005, was hij Adjunct hoogleraar Experimentele Endocrinologie in het Instituut voor Moleculaire Pathologie, Faculteit der Gezondheidswetenschappen van de Universiteit van Kopenhagen. In 2002 ontving hij de Prijs Belgische Christoffel Plantin. In 2005 ontving hij de Frontiers in Science Award van de American Association of Clinical Endocrinologists.
Hij is lid van tal van wetenschappelijke genootschappen en was lid van de redactieraad van verschillende wetenschappelijke tijdschriften. Op dit moment is hij hoofdredacteur van het tijdschrift “Frontiers in Molecular and Structural Endocrinology”, Associate Editor van “Frontiers in Systems Biology”, en lid van de redactieraad van het Journal of Biological Chemistry.
In 2015 werd De Meyts benoemd tot gasthoogleraar bij de afdeling Cellular Signalling aan het de Duve Instituut aan de Katholieke Universiteit van Leuven in Brussel.