hero-1.jpg

laureates

Laureate 2018

DOKTER PIET NOË - OOGARTS IN RWANDA

Piet Noë werd geboren in Oudenaarde op 25 juli 1975.

Hij behaalde zijn diploma secundair onderwijs aan het Onze-Lieve-Vrouwecollege van zijn geboortestad in 1993.

In 2000 behaalde hij met grootste onderscheiding zijn diploma Geneeskunde aan de Universiteit van Gent.

Nadien specialiseerde Dr. Piet Noë zich in de Oogheelkunde en volgde trainingen in verschillende universitaire ziekenhuizen in Antwerpen, Gent, Rotterdam en Parijs.
In 2004 behaalde hij zijn diploma van specialist in de Oogheelkunde.

Dat Piet Noë ooit arts zou worden stond in de sterren geschreven. Met een vader die jarenlang huisarts was in Oudenaarde, een broer en een zus die arts zijn en een andere zus die werkt als apotheker, zit geneeskunde diep in de genen van de familie Noë.

“Dat ik in een ontwikkelingsland wilde werken kwam voort uit mijn christelijke overtuiging” zegt Piet Noë daarover. “Als je ontwikkelingswerk wil doen, is Oogheelkunde een heel nuttige specialisatie. Met relatief weinig middelen kan je erg veel bereiken”.

Nadat hij in 2004 afstudeerde, trok Dr. Piet Noë naar Uganda en werkte er in een kliniek voor de Duitse ngo Christian Blind Mission (CBM).

Daarna ging het richting Rwanda naar een hospitaal in Kabgayi, waar hij tot februari 2017 werkte aan een project van het bisdom Kabgayi, dat de steun geniet van CBM en Light for the World Belgium.
Samen met zijn Rwandese collega voerde Dr. Piet Noë er jaarlijks zo’n 6.000 oogoperaties uit.

Nadien werkte hij een jaar als netvlieschirurg in het Erasmus Universitair Hospitaal in Rotterdam.

Eind 2017 verhuisde hij definitief naar Rwanda om er een eigen oogziekenhuis, het ‘Rwanda Charity Eye Hospital’, te bouwen in de buurt van de hoofdstad Kigali. Voor Dr. Noë is het project de realisatie van een lang gekoesterde droom waarin hij al zijn spaargeld investeerde, en waarvoor hij steun ontving van heel wat vrienden, familie en sympathisanten.

Het oogziekenhuis zal op 18 november 2018 officieel worden geopend, telt 100 bedden en zal 35 persoonsleden tewerkstellen. In dit hospitaal zullen vooral cataractoperaties worden uitgevoerd net zoals andere oogheelkundige ingrepen. Het artsenteam zal er ook patiënten met oogkanker behandelen.

“Blinden doen zien, schept veel vreugde” aldus Dr. Piet Noë die voor zijn project kan rekenen op de steun van de vzw Licht in het Duister-Rwanda.

De toegewijde oogarts kreeg in november 2017 voor zijn humanitaire werk in Rwanda de ‘Specialist van het jaar’-Award uitgereikt door de Artsenkrant.