hero-1.jpg

laureates

Laureate 2014

PROF. DANIEL WAGNE

Daniel Wagner werd geboren in Tel-Aviv, Israël, op 26 december 1953 uit Belgische ouders. Hij verhuisde in 1955 naar België en groeide op in Brussel. In 1975 behaalde hij een licentiaatsdiploma in de Fysica aan de Université Libre de Bruxelles (ULB). Twee jaar later, in 1977, haalde hij een MSc in Materials Science aan de Hebrew University of Jerusalem in 1982 gevolgd door een Doctoraat in dezelfde discipline. Na drie specialisatiejaren aan de Universiteit van Cornell in Ithaca (New York) begon hij een briljante academische carrière aan het Weizmann Instituut te Rehovot in Israël. In 1991 werd hem een permanente functie als Hoofddocent aangeboden. 

 

Daniel Wagner verwierf toen reeds internationale bekendheid binnen zijn vakgebied. In 1991 ontving hij de Fiber Society Award for Distinguished Achievement in New Orleans. Sinds 2000 is hij buitengewoon hoogleraar aan het Weizmann Instituut.
Professor Wagner doceert ook aan het Technion, het Israëlisch Instituut voor Technologie, en aan verschillende buitenlandse universiteiten. Zo was hij gastprofessor aan het Max-Planck Instituut in Golm-Potsdam en aan de Ecole Centrale in Parijs. Daarnaast nam hij ook deel aan talrijke conferenties en presenteerde hij de Joint MIT-Harvard Nanomaterials Special Lecture in 2013 aan het Massachusetts Institute of Technology.
Daniel Wagner is een invloedrijk en zeer productief wetenschapper. 

 

Zijn professionele activiteiten omvatten een waaier aan uiteenlopende thema’s gaande van klassieke composietmaterialen en koolstofnanobuisjes tot de mechanica van door biologie geïnspireerde structuren, enz. Tot op heden heeft hij ongeveer 245 artikels en gespecialiseerde hoofdstukken gepubliceerd in vaktijdschriften en heel wat internationale colloquia georganiseerd.
In 2000 was Daniel Wagner gekozen Voorzitter van de prestigieuze Gordon Conference on Composites in Ventura, Californië. Tien jaar later won hij de Gutwirth Research Prize van het Weizmann Institute.
Daniel Wagner spreekt vloeiend Frans, Hebreeuws, Engels en Spaans en heeft een basiskennis van het Nederlands en Duits. Hij is getrouwd, heeft drie kinderen en woont en werkt in Rehovot maar is de Belgische nationaliteit steeds trouw gebleven.